Nyhed 3 september, 2021
Forsiden til "Concrete Rose" skrevet af Angie Thomas.

Nyhed: Afroamerikanske forfattere på Carlsen
Den danske udgivelse af Amanda Gormans lejlighedsdigt, “The Hill We Climb” (oversat af digter, Naiha Khilje), er ikke det eneste markante vidnesbyrd, der er udkommet på dansk i år, som fortæller om nutidens U.S.A, set fra en afroamerikansk forfatters synsvinkel.

Carlsen har udgivet to romaner af henholdsvis Angie Thomas og B. B. Alston, som på hver sin måde giver indblik i, hvordan det er at være ung og sort i et land, der stadig den dag i dag er præget af strukturel ulighed og social uretfærdighed.

Concrete Rose er en barsk og rørende fortælling fra den sociale underklasse om nogle af de mest udsatte i det amerikanske samfund. Det er en roman, som handler om “at kæmpe for sit værd i en verden, hvor ingen regner en for noget”, som forlaget Carlsen skriver. I Concrete Rose møder vi Malcolm. Til forskel fra de i populærkulturens til tider karikerede skildringer af livet i “ghettoen” eller “the projects” (som de hårdest belastede boligområder også kaldes), der låser individernes handlingsrum, skriver Angie Thomas med stor psykologisk indsigt og respekt for de unge, deres stemmer og følelsesliv. Det gør Cold Roses til en nuanceret, skarp og ikke mindst virkelighedsnær roman.

Forfatteren Angie Thomas debuterede i 2017 med romanen The Hate U Give, som strøg direkte ind som nummer 1 på New York Times’ bestsellerliste. Med Concrete Rose får vi forhistorien til Angie Thomas’ stærke debut om pigen Starr, men denne gang følger vi Starrs far, Maverick Carter.

Hvor Concrete Rose kan karakteriseres som socialrealisme, er vi med Amari og Nattens Brødre af B.B. Aston ovre i en magisk-realistisk genre. I romanen, som er første bind i en trilogi, møder vi den unge pige Amari, der i sin søgen efter sin forsvundne bror, som myndighederne har opgivet at finde, finder vej til en magisk og prestigefyldt skole, hun siden kæmper hårdt for at blive optaget på.

“Den amerikanske forfatter B. B. Alston har altid savnet en fortælling med en stærk, sort pige fra fattige kår, der trodser alle fordomme og kæmper for sin egen plads i en magisk verden. Med debuten Amari og Nattens Brødre er netop dén heltinde født”, står der bl.a. i pressemeddelelsen fra Forlaget Carlsen.

B. B. Astons bragende debutroman blev solgt til over tyve lande på bare én uge og landede efterfølgende også en filmaftale med Universal Pictures.

Cold Roses og Amari og Nattens Brødre aktualiseres bl.a. af drabet Georg Floyd, som førte til demonstrationer under #BlackLivesMatter og på ny satte fokus på racemotiveret vold i U.S.A. – i særdeleshed politivold begået af hvide betjente. Men bøgerne aktualiseres også af hundredeåret for Tulsa-massakren (the 1921 Tulsa Race Massacre), hvor mere end 300 afroamerikanere brutalt blev myrdet i Tulsa, Oklahoma i løbet af blot to dage (skildret i tv-serien, Watchmen fra 2019). Angreb som disse danner et bagtæppe for den litteratur, der skrives af afroamerikanske forfattere. For så længe racisme er så dominerende et samfundsproblem i U.S.A, må man (særligt flertallet) forstå, at fortidens mord på afroamerikanere jo slet ikke hører fortiden til. For grundene til, at afroamerikanere blev slået ihjel for 100 år siden (og endnu længere tilbage), er de samme i dag.

Cold Roses er en YA-roman, mens Amari og Nattens Brødre henvender sig til de lidt yngre og kan læses fra 10 år og op.