Nyhed Bogomslag til 'Mitt bottenliv – av en ensam axolotl' og 'Kesämyrsky'. 27 oktober, 2021
Bogomslag til de nominerede: 'Mitt bottenliv – av en ensam axolotl' og 'Kesämyrsky'.

Nyhed: De finske nominerede fortæller om en verden i forandring

Prisoverrækkelse
Forandring. Alt er i forandring. Gennem hele vores opvækst fra barn til voksen og fra voksenlivet ind i alderdommen udvikles vi og ændrer os. Men vi mennesker er ikke de eneste som er i forandring – det er klimaet også. Menneskets aktivitet på jorden, drivhusgasser, forurenede have påvirker klimaet, og som konsekvens påvirker disse klimaforandringer vores måde at være i verden. I de to finske værker, som er nominerede til Nordisk Råds pris for børne- og ungdomslitteratur, er vi vidne til disse to former for forandring. Den klimamæssige forandring i billedbogen Mitt bottenliv – av en ensam axolotl, og den rent menneskelige forandring og udvikling finder vi i romanen, Kesämyrsky.

Den finske Mitt bottenliv – av en ensam axolotl skrevet og illustreret af Linda Bondestam taler ind i den klimamæssige diskussion, som i de seneste par år har afstedkommet en lang række bøger, som formidler klimakrisen i børnehøjde.

Fortællingen foregår på bunden af en sø, hvor vi møder den lille axolotl (vandlevende salamenter). Her hygger han sig med sine venner og samler på skatte, bestående af skrald og andre mærkværdige ting, som menneskene i tidens løb har smidt i vandet. Men alt ændrer sig en dag, da en stor bølge forstyrrer den ellers trygge tilværelse. Det bliver varmere, og da søen til sidst bliver ubeboelig, flytter alle videre. Den lille axolotl må derfor begive sig på eventyr for at finde sig et nyt hjem.

I indstillingsbeskrivelsen bliver der bl.a. lagt vægt på, hvordan Bondestam formår at formidle den umiddelbare voksne og komplicerede problemstilling i et børnebogsformat.

”Sproget er energisk og opfindsomt, og beslutningen om at gøre axolotlen til fortæller er genial. Takket være denne uimodståeligt charmerende hovedperson emmer fortællingen af empati og nerve. Ved at spejle de små ting i de store får læseren mulighed for genkendelse og engagement i den skrøbelige jordklode, som vi lever på, og hvis fremtid har betydning for os alle.”

Linda Bondestam har medvirket på over 40 udgivelser og har vundet et hav af priser som illustrator. Mitt bottenliv – av en ensam axolotl er blot hendes anden udgivelse som både forfatter og illustrator.

Siiri Enorantas Kesämyrsky (Sommerstorm) handler om uskyldens afslutning, hvordan en enkelt sommer kan ændre en – både på godt og ondt. I Kesämyrsky følger vi en gruppe unge på 12-13 år i byen Queensbridge, heriblandt drengen, Andrew. Andrew har et godt øje til Josh Roy, som udover at være leder for en af eliteskolens berygtede gruppe også lever et fornemt liv i rigdom. Da Andrew og hans far en sommer til inviteret til Roys familiepalæ i forbindelse med faderens arbejde som psykiater, får Andrew indblik i en verden fuld af bedrag, mord og kærlighed.

Nordisk Råds udvælgelseskomite beskriver bogen således: ”Kesämyrsky kombinerer dygtigt elementer fra både spekulativ fiktion, herregårdsromaner og historier om skoleelevers forhold og handler om en familie, som ikke er så perfekt, som den ser ud til udefra. Det er historien om en intens fascination, som beskrives på fremragende vis uden at fokus ligger på seksuel orientering eller køn, men på den stærke erfaring og følelser. Den handler om en ungdomsgruppe, hvor der leges med magt, og hvor man for sent indser, at legen er gået for langt. Bogen tvinger læseren til at se den mørke side – både hos de unge hovedpersoner og hos de voksne, som påvirker de unges liv. Fortællingen viser, hvordan kravet om perfektion ikke får det bedste frem i et menneske, men derimod slipper ondskaben fri.

Siiri Enoranta har tidligere udgivet en række fantasyromaner for unge og er flere gange blevet nomineret til finske litteraturpriser.