Nyhed Omslag til 'katten med den knurrende mave' af Magdalena Hai 7 december, 2021
Omslag til 'katten med den knurrende mave' af Magdalena Hai

Nyhed: Det mindste individ kan udrette store ting i finsk børnebog

Bog
Jeg har altid været fascineret af underdog-fortællingen om karakterer, som trods størrelse, evner og modgang formår at samle mod til at handle for så at sejre til sidst. Den finske forfatter, Magdalena Hai har skrevet netop sådan en historie.

I katten med den knurrende mave befinder vi os i en tom og trist verden. En stor og sulten kat har spist næsten hele verden; både mad, huse, månen, sågar folks drømme er havnet i kattens mave, og de få mennesker, der er tilbage, lever således i sult og i frygt for katten. På vej gennem den øde verden danner katten et venskab med en lille pige, som forsøger at hjælpe katten af med dens voldsomme appetit, så verden måske kan blive normal igen.

Magdalena Hai har skrevet en bog om mod, venskab og omsorg, som viser, at selv det mest skræmmende, ikke nødvendigvis er så farligt alligevel, hvis man har mod til at kradse lidt i overfladen og vise omsorg, empati og nysgerrighed. Teemu Juhanis sort-hvide illustrationer, som sprudler af humor og små detaljer, spiller godt sammen med den både alvorlige og absurde fortælling, som man kan vende tilbage til og på opdagelse i efter endt læsning.

katten med den knurrende mave udkom på finsk i 2017, hvor den bl.a. var nomineret til Nordisk Råds litteraturpris for børne- og ungdomslitteratur. Den danske oversættelse udkom den 19. juli 2021 på forlaget Vild Maskine.