Nyhed Foto: Ingvar Andersson 4 maj, 2023
Foto: Ingvar Andersson

Nyhed: Dunderklumpens ‘far’ er død

Nekrolog
Tegneren, billedmageren og skaberen bag tegnefilmen Dunderklumpen, Per Åhlin er død i en alder af 91 år.

Han var kompromisløs i sit udtryk og havde sit helt eget ‘Åhlinske’ sprog til stor inspiration for hans kollegaer i animationsbranchen – og for alle andre:

“Hans skarpa konstnärliga penna gav oss karaktärer som blev varma, kantiga, politiska och jävligt roliga! Han tog alltid ut svängarna och fyllde den vita filmduken med färg, liv, humanism och dråpligheter – den svenska animationen var född!”, har regissør og producent, Linda Hambäck udtalt til en lille hædersartikel på Svenska Filminstitutets hjemmeside.

“Det har varit en stor ära att få jobba med Per och hade det inte varit för honom, så tror jag knappt att Sluggerfilm hade existerat i dag”, udtalte regissør og animator, Christian Ryltenius til samme artikel.

Mange af de aktører, der arbejder i den svenske animationsindustri i dag, begyndte deres karriere hos PennFilm, som Per Åhlin grundlagde i 1967. Hans bidrag til svensk kultur er omfattende og nærmest ubegribelig, og det er ikke for ingenting, at han er blevet kaldt for far til svensk animation:

“Han var en pionjär på många sätt. Han har haft en enorm betydelse (…) Han var en del av en amerikansk Disneytradition som är väldigt tydlig, och en del av en europeisk konsttradition som vetter åt surrealismen”, udtaler Kalle Lind, som er radiovært og forfatter, til Dagens Nyheter.

Per Åhlin har været aktiv som tegner og animator siden 1960’erne og skabt Dunderklumpen (1974), Rejsen til Melonia (1989) og ikke mindst Karl-Bertil Jonssons Juleaften (1975), som vises hvert år på svensk tv. Han har arbejdet på flere kendte svenske produktioner – Åhlin har fx sat levende billeder til Gunilla Bergströms elskede Alfons Åberg – og har igennem årtier haft et tæt samarbejde med komikerparret Hasse og Tage.

Åhlin var folkekær og højt agtet blandt sine kollegaer i Sverige, han har rørt flere generationer af børn og voksne og vundet hæder for sine animationsværker ved flere lejligheder. I 1975 blev Åhlin bl.a. tildelt en Guldbagge for Dunderklumpen (1974) og igen i 1990 for den episke langfilm Rejsen til Melonia (1989).

I Danmark har Per Åhlin også haft stor betydning, og mange danskere er ligeledes opflasket med hans tegninger og animationer. Illustrator Lars Horneman fortæller i et Facebook-opslag, hvordan han tvang min familie til Jämtland, hvor handlingen i Dunderklumpen foregår: “Jeg ville op og lave de våde, udflydende akvareller, som var med i filmen, og ikke mindst bogen Dunderklumpen. (…) Per Åhlins streg var helt sin egen, let og levende, rund og poetisk”, skriver han bl.a.

Illustrator Zarah Juul mindes foruden Åhlins levende bamser og skøre figurer i den svenske natur også tegnerens karakterer fra åbningssekvensen i DR-programmet “Mellem Himmel og Jord” (1983): “Hans stil har helt sikkert spillet en rolle for mit kunstneriske udtryk. Han er min barndoms fantasis billedmager”, fortæller hun bl.a.

I forbindelse med den ikoniske og meget savnet billedmagers død, har SVT sammensat en lille filmisk hyldest, der viser klip fra Per Åhlins lange karriere.