Nyhed Foto: Caroline Andersson Renaud 3 november, 2021
Foto: Caroline Andersson Renaud

Nyhed: Elin Persson modtager Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2021

PrisoverrækkelseUncategorised
Den svenske forfatter er årets prismodtager for sin debutroman De afghanske sønner, der udkom på dansk 7. oktober 2021 på Gutkind Forlag. Ungdomsromanen, De afghanska sönerna, som bogen hedder på originalsproget, tager udgangspunkt i den såkaldte flygtningekrise i 2015. Historien handler om Rebecka, som efter studentereksamen får arbejde på et opholdssted for uledsagede unge og flygtninge, hvor hun bliver mødt med både fordomme, tabuer og traumer.

”Med De afghanske sønner har Elin Persson skrevet en skræmmende aktuel og vigtig roman, som gør indtryk på enhver, der læser den. At den er nomineret i kategorien for børne- og ungdomslitteratur er i princippet kun en detalje, da det er en gribende bog, som bør læses af alle, der holder af ny litteratur og er interesserede i at få sat ansigt og skæbner på det, der gemmer sig bag flygtningestatistikkerne og avisernes overskrifter”, fortæller Tine Flyvholm, B&U redaktionschef, Gutkind i forlagets pressemeddelelse.

Nordisk Råds komité motiverede deres valg således:

”Årets prisvinder har imponeret bedømmelseskomitéen med et brændende aktuelt emne. Med sin skønlitterære fortælling skaber prisvinderen en dokumentarisk følelse og sammensætter dygtigt billedet af en virkelighed, hvor ingen er ond eller god. Skildringen af de mennesker, som læseren møder, bliver aldrig sort-hvid eller forsimplet. Årets prisvinder beskriver med en sanselig detaljeskarphed den tilværelse, som hovedpersonen møder på et asylcenter, hvilket skaber en stærk identifikation med bogens karakterer og gør det umuligt at frigøre sig af billedet af en situation, hvor alle er afmægtige fanger, og i en vis forstand tabere. Fortællingen rummer ingen forklaringer, løsninger eller konklusioner, men den udvikler sig til en rasende anklage, som rækker langt ud over bogens sider – mod et system, som knuser dem, der er lavet af glas. Årets prisvinder er Elin Persson, De afghanska sönerna.”

Elin Persson (f. 1992, Sverige) er uddannet socialantropolog og har gået på skrivelinjen på Jakobsbergs Folkhögskola. Når hun ikke skriver, arbejder hun med socialt arbejde. De afghanske sønner er hendes debutroman.