Nyhed Bogomslag 3 maj, 2022
Bogomslag

Nyhed: En atypisk fortælling om krig

Bog
Farverne som forsvandt er en poetisk og grafisk smuk fortælling om mørke og håb og om en stor fugl, som slipper morgenlyset fri.

I Constance Ørbeck-Nilssens og Akin Duzakins fortælling befinder vi os i en landsby lagt i ruiner som følge af en igangværende krig, og midt i mørket sidder en mor og datter og passer på hinanden. 

Mor lægger armene om mig. Fortæl om fuglen siger jeg stille. Så fortæller hun om den store fugl. Den der kommer ned fra bjergene om aftenen, og breder sine vinger over vores hus. For at beskytte os mod alle farer.

Livet føles trist og fortabt, men da den store fugl en dag dukker op, bringer den lys og håb med sig, og lige så stille vender farverne tilbage.

Farverne som forsvandt, er en atypisk fortælling om krig. Duzakins dystre og drømmende sort/hvide streger, som præger store dele af bogen, viser tydeligt triste ansigter i mørke og tomme omgivelser, som skaber en dragende stemning. Kombineret med Ørbeck-Nilssens nærmet poetiske tekst, fremstår Farverne som forsvandt som et lille (kunst)værk, hvor fokus er på stemninger og symbolik frem for handling.

En ikke nærmere defineret krig danner grundlag for fortællingen, men budskabet er af mere universel karakter. Det handler om mennesker i sorg eller krise – om hvordan mørket til tider omslutter os, og vores indre farver forsvinder. Der er styrke i at holde fast i håbet og i hinanden, så skal farverne nok skal vende tilbage igen.

Farverne som forsvandt er oversat fra norsk og udkom på forlaget Vild Maskine i 2021.