Nyhed Bogomslag: "Hr. Løve og Troldmanden" 29 juni, 2023
Bogomslag: "Hr. Løve og Troldmanden"

Nyhed: Hr. Løve og Troldmanden af den prisvindende Jan Oksbøl Callesen

Bogomtale
Det banker på Hr. Løves dør i Jan Oksbøl Callesens fjerde og nyeste bog i serien om Hr. Løve. Udenfor står en troldmand, som er kommet til Hr. Løve for hjælp, fordi han har fået stjålet sine sko og tilfældigvis ville høre, om Hr. Løve skulle være i besiddelse af et par, han kunne få lov at låne. De meget nysgerrige og ret så mistroiske naboer lytter med på Hr. Løve og Troldmandens samtale – og på Troldmandens gode, men også fantasifulde forklaring. Da Troldmanden er gået, overfuses Hr. Løve af naboerne, der skælder ud på den godtroende Hr. Løve, der naturligvis har udlånt et par sko til Troldmanden: “Hvor er De dum, Hr. Løve, de sko ser De da aldrig igen!”. Snakken går, og pludselig ved ALLE, at Hr. Løve har “udlånt” sine sko. De bliver allesammen utrolig hurtigt enige om, hvor dum Hr. Løve er, og at man ikke bare lader en troldmand stjæle ens sko på den måde. Da Troldmanden igen gør sin entré til alles forundring og store overraskelse – på nær selvfølgelig Hr. Løve – vendes narrativet, og nu udstilles Hr. Løve som mistroisk og fjendsk. Troldmanden laver et forsvindingsnumre – med Hr. Løves sko på armen – og de andre vender troligt tilbage til deres “ja, De dummede Dem”. Historien slutter med, at Hr. Løve sidder ved sit bord og tænker for sig selv: “Sådan kan det gå nogle gange” og med et “PLOP!” på bogens sidste side, der viser Hr. Løves fremtryllede sko indenfor hans hoveddør.

Hr. Løve og Troldmanden er en moderne fabel, der handler om at ville hjælpe og om tillid, sladder, samfundssind, løgn og trylleri.

Med serien om Hr. Løve skriver Jan Oksbøl Callesen sig ind i en lang og rig fabeltradition og tilslutter sig rækken af ikoniske fortællere. Fra Vishnu Sharma og Aesop frem H.C. Andersen, hvis fortællinger balancerer mellem den klassiske og moderne fabeltradition, over George Orwell og Dr. Seuss og op til den nyeste tid med Hayao Miyazaki, der igen puster nyt liv i den oldgamle, fortællende genre.

Det gammeldags over fablen som fortælleform understreges af Jan Oksbøl Callesens bevidste valg af jordfarver, mens de håndtegnede bogstaver og konturer, der fyldes ud og farvelægges digitalt, udfordrer bogens ellers støvede udseende, der for nogen kan synes utraditionelt for en børnebog eller i hvert fald bryder med forventningerne til sådanne. At dyrene har fingre og går klædt som en blanding af hipstere og nostalgikere er også ret skørt og med til at gøre Hr. Løve-bøgerne til et sjovt bekendtskab. Er det egentlig ikke også nyt, at en troldmand introduceres som karakter i en fabel? Illustrationerne er med til at skabe en form for dynamik og uforudsigelighed, som passer til det uforudsigelige og overraskende i historien. Sammenstillingen gør læseren nysgerrig fra start til slut.

Fablen er en belæringshistorie, og skal man udtrække en art morale fra Hr. Løve og Troldmanden kunne det være, at hjælpsomhed og gode gerninger, hvis ikke altid, så i hvert fald oftest betaler sig, at man ikke må lyve, at man skal bevare forbindelsen til sin naivitet og ind i mellem lade sig forføre af den og i øvrigt ikke lytte til de fjendske og fantasifattige, der kun har øje for det værste i andre.

“Jeg ville jo bare hjælpe”, sagde Hr. Løve. “Det er der vel ikke noget galt i?”.

Nej, Hr. Løve. Det er der så absolut ikke. Man bør netop altid hjælpe en troldmand i nød, selvom man ikke kender udfaldet, og uanset hvad andre måtte tænke om det. Om ikke andet så for den gode anekdotes skyld.

Hr. Løve og Troldmanden er udgivet på forlaget Jensen & Dalgaard og udkom d. 14. april 2023.