Nyhed Bogomslag til de nominerede: 'Vulkan' og 'Den Rustne Verden'. 29 oktober, 2021
Bogomslag til de nominerede: 'Vulkan' og 'Den Rustne Verden'.

Nyhed: Livet, fremtiden og handlekraftige børn

Prisoverrækkelse
Hvad er i grunden en god børnebog? Skal den være sjov og fantasifuld? Barsk og realistisk? Skal man lære en vigtig lektie, eller er det okay at lade sig opsluge af eskapismen? De 14 værker, som er nominerede til Nordisk Råds pris for børne- og ungdomslitteratur, er vidt forskellige både i genrer og tematikker, men hvis man spørger Nordisk Råds udvælgelseskomité, har samtlige nominerede alligevel noget til fælles, nemlig at de har et stærkt budskab, og at forfatteren tager målgruppen alvorligt. Dette kommer især til udtryk i de to nominerede værker fra Danmark, Zakiya Ajmis Vulkan, og Adam O.’s Den rustne verden, 3Ukrudt.

Vulkan kredser om de klassiske temaer, som hører til ungdomslitteraturgenren; livet som teenager, og hvad dertil hører af ungdomskærlighed, venskaber og opgør med forældrene, men Vulkan rummer også tungere emner som angst, PTSD og fysiske grænser.

En voldelig far og ægtemand har sendt teenageren Anna og hendes mor på krisecenter. Fortællingen tager sin begyndelse, da mor og datter efterfølgende flytter til en ny by, for at skabe sig en ny tilværelse. Det er svært for dem begge, men særligt for hovedpersonen Anna, da alting er nyt. Skoleliv og venskaber skal etableres igen samtidig med, at faderens skygge stadig hænger over familien.

I indstillingsbeskrivelsen til børne- og ungdomslitteraturprisen bliver det også fremhævet, at Ajmi med sine temaer og sprog ikke er bange for at udfordre og tage sine unge læsere alvorligt.

”Ungdomsromanen Vulkan er i den grad en vulkan. Man bliver på alle mulige måder brændemærket af energien i hver eneste sætning og ordenes særlige sårbarhed, der kryber ind og sætter sig fast. Zakiya Ajmi er en forfatter, der vil noget med sin fortælling. Hun vil ryste den gamle verden, så vi kan få en ny, hvor vi kan tale om alt det, der oftest mangler at blive talt om.”

Vulkan udkom i 2020 og var blandt de nominerede til dette års Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger, som uddeles af Kulturministeriet.

Den gamle verden er også blevet rystet i Adam O.’s Ukrudt, som markerer afslutningen på fremtidstrilogien om Den rustne verden. Handlingen starter, hvor bog to sluttede, og vi følger igen børnene, Ramona, Bowie, Perter og Lærke i deres kamp for klimaet mod Onkel Dunkel, som står til at vinde præsidentvalget i Skandinavien.

”Bøgerne er præget af et stort sprogligt overskud og en udtalt humoristisk sans midt i det ellers kuldslåede univers. Historien er tænderskærende spændende og samtidig rørende især i børnenes relationer til robotterne, hinanden og den kreds af med-aktivister, som efterhånden bygges op omkring dem. Den relativt uøvede forfatter Adam O. skaber et forståeligt mikrokosmos, der spejler alt det, vi kender fra vores dagligdag: skrald, fake news og usunde monopoler. Sproget er skarpt og samtidig legende let, og bliver derfor aldrig en ”metallisk stemme” i den herligt konfronterende og civilisationskritiske sci-fi-fortælling i øjenhøjde med målgruppen”, står der blandt andet i indstillingsbeskrivelsen.

Adam O. modtog i år Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger.