Nyhed: Mors sovetørklæde – børnebogsdebut under alias
Bogomtale
Bestsellerforfatteren til Vi burde alle være feminister og Americanah Chimamanda Ngozi Adichie er udkommet med sin første børnebog under aliasset NWA Grace-James.
I bogen følger vi barnet Chino i løbet af en helt almindelig dag i Lagos, Nigeria, hvor hun udforsker sin mors sovetørklæde. På legende vis undersøger hun, hvordan det føles, ser ud, og hun bruger det i lege med bamsen Ninus. Chino gemmer sig for sin far bag tørklædet, suser rundt med tørklædet i haven med sin bedstefar og får bundet tørklædet om sit hoved af sin bedstemor: “Nu ligner du mor på en prik!”, siger bedstemoren. Chino får lov til at beholde tørklædet på under aftensmaden, hvor hun smager lidt på de forskellige grøntsager. Til slut får mor sit tørklæde tilbage, for nu er det sengetid.
Mors sovetørklæde skildrer hverdagslivet og hylder og normaliserer brug af sovetørklæde, som mange kvinder som Chinos mor – og forfatteren selv – bærer om natten for at holde deres afrohår blødt og rart. Det er en glad fortælling om et barns forhold til sin mor, inspireret af Adichies eget familieliv og skrevet som en kærlighedserklæring til forfatterens egen datter. Som forlaget beskriver, væves små finurligheder ved familielivet sammen til en fejring af kærlighed på tværs af generationer, det stærke mor-datterforhold og hverdagens små glæder.
Illustrationerne af Joelle Avelino er farverige og frydefulde. Stærke og klare farver fra hele farvepaletten anvendes. På hver opslag ses det lysegrønne tørklæde med blå og røde cirkler på. Derudover er varme nuancer af lilla, orange, gul og lyserød særligt dominerende. Tekst og billede spiller sammen, når Chino eksempelvis trækker tørklædet af morens hoved. Tørklædet bølger i luften imellem dem, og ordene: “Det siger swuuuuush!” følger tørklædets bevægelse. Ordlyden bruges i illustrationen, hvilket underbygger bogens legesyge udtryk.
Teksten er simpel og beskrivende, hvilket gør, at bogen også henvender sig til de helt små børn fra ca. 2 år og op. Mors sovetørklæde kan være med til at starte samtaler om alt fra tørklæder, hår, familie og kærlighed, til hvilke grøntsager barnet kan lide.
Mors sovetørklæde er oversat til dansk af kulturjournalist, forfatter og podcastvært Lucia Odoom og udkom den 5. september 2023 på Politikens forlag.