Nyhed: Hverdagens banaliteter og drømmende paralleluniverser hos de svensksprogede nominerede
Prisoverrækkelse
I alt er er 14 værker nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for børne- og ungdomslitteratur 2021 fordelt på samtlige nordiske lande og sprogområder. De nominerede værker spænder vidt, lige fra realistiske fortællinger om hverdagens banaliteter, som det ses i billedbogen, Jag och alla, til drømmende paralleluniverser med farverige karakterer i Nattexpressen og livets svære udfordringer i De afghanska sönerna.
I den svenske billedbog, Jag och alla, skrevet af Ylva Karlsson og illustreret af Sara Lundberg oplever læseren verden gennem forskellige børns perspektiv på deres omgivelser i form af børnenes nysgerrige spørgsmål og betragtninger. ”Forfatteren, Ylva Karlssons empatiske tekst demonstrerer en stærk indlevelse i både det hverdagsagtige og grublerierne om livets mysterier. Hun giver plads til barnets overvejelser om døden, uanset om det drejer sig om en farmor eller en hvid kat, og illustratoren Sara Lundbergs billeder spiller harmonisk sammen med teksten, som udstråler en stilfærdig eftertænksomhed” står der blandt andet i indstillingsbeskrivelsen.
Til den lidt ældre målgruppe inviterer den ålandske forfatter, Karin Erlandsson og illustrator Peter Berting læseren på en tur med Nattexpressen. 11-årige Danjas farmor forsvinder sporløst en dag kort før jul. I sin søgen efter farmoren stiger Danja ombord på et mystisk nattog og træder ind i en magisk drømmeverden, som viser sig at være nøglen til at få farmoren tilbage. Den nordiske bedømmelseskomité, som består af to medlemmer fra hvert nordisk land, fremhæver at en af styrkerne ved Nattexpressen er, at fortællingen er mangefacetteret: ”Fortællingen handler om at savne, men også om aldring og psykisk sygdom. Barnet forsøger at forstå voksenverdenen og de nogle gange komplicerede dilemmaer, som mennesker står overfor”. Erlandsson har to gange tidligere været nomineret til Nordisk Råds børne- og ungdomspris.
Ungdomsromanen, De afghanska sönerna, skrevet af Elin Persson er for de ældste og tager udgangspunkt i flygtningekrisen i 2015. Historien handler om Rebecka, som efter studentereksamen får arbejde på et opholdssted for uledsagede unge og flygtninge, hvor hun bliver mødt med både fordomme, tabuer og traumer. ”Elin Persson har ingen forklaringer, løsninger eller konklusioner. Hun giver læseren et indblik i de dramaer, som foregår under overfladen, gennem sanselige og detaljerede beskrivelser af Rebeckas iagttagelser i et både sagligt og poetisk sprog. Fortællingen er rammende med mange intense scener, men den er også fuld af humor. Skildringen af både drengene og tilværelsen på hjemmet er righoldig, dyb og alsidig, og den får dem til at fremtræde som levende personligheder”, lyder noget af begrundelsen for indstillingen. De afghanska sönerna er Perssons debutroman, og hun har selv tidligere arbejdet på et opholdssted.