Nyhed 6 september, 2021
Sexmagasinet's forside.

Nyhed: Nutidig og tilgængelig tegneserie om seksualisering af den feminine krop
Feminismens 4. bølge skaber krusninger på de feministiske vande som få, og Sexmagasinet vol. 1 af Sofie Riise Nors taler lige ned i feminismens interne kontroverser med hendes debut. I denne graphic novel går Sofie Riise Nors nemlig ærligt og humoristisk i kødet på undertrykkelsen og seksualisering af feminine kroppe, og hylder det hyper-feminine bimbo-univers som et stærkt feministisk værktøj.

Nors’ striber bygger med sin upolerede stil bro mellem det almindelige, og der hvor det hele startede for Sofie, nemlig hendes populære meme-account @waginapineapple på Instagram. Fake møder ægte, og ærlig møder illusion – uden at nogen af dem bliver dømt ude eller forkerte.

Da 4. bølge feminismen for alvor slog sig fast i Danmark i 2016, særligt via projektet Girl Squad (Nikita Klæstrup, Louise Kjølsen, Ekaterina Krarup Andersen) og deres bog Ludermanifestet (2017), blev emnet pludseligt tilgængeligt for alle på tværs af alder, køn, religion og status. Tanken bag bevægelsen er, at den feminine krop og seksualitet kan bruge hyper femininitet til at opnå ligestilling ved at både udnytte den ufrivillige seksualisering til egen fordel og samtidig tage ejerskab over seksualitet og krop tilbage. 

Sexmagasinet vol. 1 er en graphic novel, som er meget nutidig og imødekommende og giver sine læsere mod på mere, noget at google eller tænke over. Læsningen byder på gennemgange af feministisk teori i øjenhøjde, sjove og kritiske fortællinger om ‘cat-calling’ og chikane uden, at det bliver dramatisk. De gode historier, den skarpe og tilgængelige tekst, kombineret med Nors’ gennemførte tegnestil, giver en graphic novel, som formår både at underholde og lære fra sig. Informationen, som videreformidles, er teoretisk velfunderet og skrevet, så den kan spises af de fleste – enig eller ej. 

Med Sexmagasinet vol. 1 har Nors skabt en debut som på intelligent og humoristisk vis giver læseren en undersøgelse af køn, performance af køn og patriarkatets systemiske vold mod kønnene. Den er sjov og udramatisk i en flashy indpakning – og afspejler nok tegneren selv, forventeligt med fuldt overlæg. 

Sexmagasinet vol. 1 kan læses af de ældste elever i udskolingen og af gymnasieelever – men voksne kan også sagtens læse med og blive klogere.