Nyhed Bogomslag 25 marts, 2022
Bogomslag

Nyhed: Ny billedbog af Camilla Kaj Paulsen
Der er mange måder, man kan være familie på.

Tredje bog i fortællingerne om Nour og Nora (efter Nour og Noras første dag i børnehave (2018) og Nour og Nora fejrer eid (2019)) er en fin historie om glæde, jalousi og venskab.

Nora har en nyhed til sin ven, Nour. Hendes mor skal giftes med sin kæreste Gry. Det igangsætter en samtale om forskellige familieformer, og det viser sig, at flere af vennerne selv har eller kender til familier, der består af noget andet end den traditionelle mor-far-børn-sammensætning.

Glæden over brylluppet fylder meget i fortællingen, men vi får også indblik i Noras jalousi overfor Gry, og frygten for, at hendes mor elsker Gry mere end Nora. Her træder Nour i karakter, da hun straks hjælper Nora med at fortælle hendes mor om Noras følelser af forladthed. Historien bliver dybsindig, da vi får indblik i Nours bekymring i forhold til brylluppet og Nora, når hun ligger i sin seng om aftenen og tankerne kører rundt i hovedet på hende: “Hun glæder sig til brylluppet, men hun er også nervøs. Bliver Nora ked af det igen?”.

Camilla Kaj Paulsen har skrevet og illustreret en bog om kærlighed, og selvom omdrejningspunktet er et bryllup (mellem to kvinder), er det altså i ligeså høj grad en bog om venskab blandt de små. Hvordan er man der for sin ven, der er ked af det?

Selvom det homoseksuelle aspekt ikke omtales synderligt, er det ikke uvæsentligt. Bogen er et godt eksempel på en fortælling, hvor et LGBTQ+ tema indgår, men ikke gøres til centrum for handlingen. I stedet er børnenes tanker og følelser i centrum. Det mærkes ved, at bogen i høj grad er drevet af dialoger mellem børnene, og vi dermed får indblik i deres følelser og perspektiver. Det udtrykkes også i illustrationerne, der er farverige og naive i deres udtryk og leder tankerne hen på collage-teknik ved enkelte elementer.

Bogen henvender sig til børn i alderen 4-8 år og lægger op til en samtale mellem barn og voksen omkring familieformer, følelser af generthed, frygt og glæde samt bryllupstraditioner. Opfordringen til dialogisk læsning underbygges af spørgsmål, som stilles løbende igennem bogen direkte til barnelæseren, som voksenlæseren kan vælge at tage med i læsningen eller ej.

Nour og Nora skal til bryllup udkom den 24. marts 2022 på forlaget Rebel with a Cause.