Nyhed Pressefoto 7 november, 2021
Pressefoto

Nyhed: Roman om selvmord blandt grønlandske unge vinder Nordisk Råds Litteraturpris

Prisoverrækkelse
Vi havde ikke regnet med at skulle omtale vinderen af dette års Nordisk Råds Litteraturpris 2021, da der ikke er tradition for, at vinderbogen hverken henvender sig til børn eller unge. Men vi vælger alligevel at omtale Blomsterdalen fordi, Niviaq Korneliussen i sin takketale og med sin roman netop ønsker at tale til de unge; de, der som forfatteren selv, er vokset op i et samfund, hvor ingen taler om de døde.

I sin bevægende takketale sagde Korneliussen bl.a.:

“Jeg har skrevet talen til børn og unge derhjemme. I er grunden til, at jeg har fået denne her pris. Vi har den højeste selvmordsrate i verden. Vi har et system, der svigter jer gang på gang, når I allermest har brug for hjælp. De fralægger sig ansvaret – et ansvar, der bliver pålagt jer. Selvom I ikke ved, om I kan holde natten ud. Denne her er til jer, der kan finde styrken til at leve en ekstra dag. Fordi I håber, at dagen i morgen bliver bedre. Og at der måske denne gang er nogen til at tage vare på jer”

Korneliussens stærke tale, kan ses i sin fulde længde på dr.dk

Bedømmelseskomitéen motiverede deres valg således:

“Det stærkt rørende værk giver indblik i grønlændernes liv i dag og de traumer, der stadig sætter dybe spor i hverdagslivet. Det er en smuk, men også smerteligt rå fortælling. Døden for egen hånd er hele tiden den unge hovedpersons ledsager, men på trods af dette mørke stråler romanens kærlighedsspor af lys og ømhed”.

Stort tillykke til Niviaq Korneliussen og tusind tak for dine ord og dit mod.

Niviaq Korneliussen (1990) er opvokset i den sydgrønlandske by, Nanortalik og bor i dag i Nuuk. Hun debuterede i 2014 med romanen Homo sapienne, som bl.a. handler om LGBT+-miljøet i Grønland. Romanen blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2015, er opført som teaterstykke og i gang med at blive filmatiseret. Blomsterdalen udkom i 2020.