Nyhed Pressefoto: Slots- og Kulturstyrelsen 29 marts, 2023
Pressefoto: Slots- og Kulturstyrelsen

Nyhed: Vilma Sandnes Johansson og Jan Oksbøl Callesen vinder hæder fra Kulturministeriet – og 75.000 kr. til fortsættelse af deres kunstnerskaber.

Prisoverrækkelse
Dansk børne- og ungdomslitteratur blev hyldet i mandags, da Kulturministeriet uddelte dette års Forfatter- og Illustratorpris for Børne- og Ungdomsbøger, der i år går til en funklende debutant og en garvet billedbogskunstner, som hver især står bag anmelderroste udgivelser fra 2022.

Vilma Sandnes Johansson tildeles Kulturministeriets Forfatterpris for romanen Tænk ikke på mig, mens Jan Oksbøl Callesen tildeles Illustratorprisen for billedbogen Dumme Lorteblomt, som Callesen både har skrevet og illustreret. I Tænk ikke på mig beskrives splittelsen for en teenager, der står på tærsklen til livet, mens hendes mor får uhelbredelig kræft. I Dumme Blomst tegnes et billede af et barn på fire år, der oplever frustrationen ved, at dets tegning ikke er god nok.

Begivenheden fandt sted i Kulturministeriets lokaler mandag d. 27. marts 2023, og det var Kulturminister, Jakob Engel-Schimdt, der fik æren af at overrække priserne til de to prismodtagere.

Om Tænk ikke på mig, har prisudvalget bl.a. bemærket: “En ung autentisk stemme fortæller os om det grimme og det smukke, om det stærke og det sårbare, om det frugtbare og det ufrugtbare, om livet og om døden i en fortælling, hvor der krydsklippes mellem før og nu, og hvor poesien flyder mellem ordene. Et følelsesmæssigt virvar og en litterær kompleksitet bidrager til enkelheden. Det er formfuldendt, flot og frygteligt, et møde med døden og en gave til livet.”

Om Dumme Lorteblomst udtaler prisudvalget bl.a.: “Jan Oksbøl Callesens unikke stil og stoflighed, som er holdt i få og afdæmpede nuancer, bæres legende igennem af en tyk, ekspressiv streg, hvor figurer er klippet ud og affotograferet, og små analoge hilsner er inkorporeret. En universel historie fortalt på en både enkel og sofistikeret måde fra barnets perspektiv om forholdet mellem tanker og handlinger, indre og ydre stemmer, forventninger og følelser.”

Tænk ikke på mig er udgivet på Forlaget Gutkind, mens Dumme Lorteblomst er udgivet af Jensen & Dalgaard, der har haft et længerevarende samarbejde med Jan Oksbøl Callesen.

Prisudvalget består af fagfolk fra litteratur- og illustrationsbranchen, herunder repræsentanter fra Dansk Forfatterforening, Litteraturkritikernes Lav, Selskabet for Børnelitteratur (IBBY) samt Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur og Projektstøtteudvalg for Billedkunst.

Forfatterprisen og Illustratorprisen har til formål årligt at hædre en særlig bemærkelsesværdig indsats for den danske skønlitterære børne- og ungdomsbog af høj litterær og kunstnerisk kvalitet. Den første Forfatterpris blev uddelt i 1954, mens Illustratorprisen første gang blev uddelt i 1979. Tidligere prismodtagere tæller blandt andre Tove Ditlevsen, Halfdan Rasmussen, Kim Fupz Aakeson, Jakob Martin Strid, Josefine Ottesen og Adam O.