Nyhed Foto: Norden.org 10 oktober, 2021
Foto: Norden.org

Nyhed: Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2021

Prisoverrækkelse
Årets nominerede dækker hele Norden med værker fra samtlige lande og sprogområder. Vinderen af Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris præsenteres sammen med vinderne af Nordisk Råds øvrige priser den 2. november i København i forbindelse med Nordisk Råds session.

Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris blev uddelt for første gang i 2013. Prisen er resultatet af de nordiske kulturministres mangeårige ønske om at styrke og fremhæve børne- og ungdomslitteraturen i Norden. Prisen gives for et skønlitterært værk for børn og unge skrevet på et af de nordiske sprog. Værket kan være en kombination af tekst og billeder og skal opfylde høje litterære og kunstneriske krav.

Formålet med Nordisk Råds fem priser er at øge interessen for det nordiske kulturfællesskab og det nordiske miljøsamarbejde samtidigt med at anerkende fremtrædende kunstneriske og miljømæssige indsatser. Det er de nationale medlemmer af bedømmelseskomitéen for Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris, som har nomineret værkerne.

Her er de værker, som kan vinde årets børne- og ungdomslitteraturpris:

Danmark

Vulkan af Zakiya Ajmi. Ungdomsroman, Gads Forlag, 2020.Den rustne verden, 3 – Ukrudt af Adam O. Fremtidsepos, Høst & Søn/Gyldendal, 20…

Finland

Mitt bottenliv – av en ensam axolotl af Linda Bondestam. Billedbog, Förlaget M,…Kesämyrsky af Siiri Enoranta. Roman, WSOY, 2020.

Færøerne

Sum rótskot af Marjun Syderbø Kjelnæs. Ungdomsroman, Bókadeild Føroya Lærarafel…

Grønland

Aima Qaqqap Arnaalu af Bolatta Silis-Høegh. Billedbog, Milik Publishing, 2020.

Island

Blokkin á heimsenda af Arndís Þórarinsdóttir og Hulda Sigrún Bjarnadóttir. Ungd…Grísafjörður: Ævintýri um vináttu og fjör af Lóa H. Hjálmtýsdóttir. Ungdomsroma…

Norge

Min venn, Piraten af Ole Kristian Løyning og Ronny Haugeland (ill.). Børnebog/r…Aleksander den store af Peter F. Strassegger. Ungdomsroman, Samlaget, 2020.

Det samiske sprogområde

Jođašeaddji Násti af Kirste Paltto og Laila Labba (ill.). Ungdomsroman, Davvi G…

Sverige

Jag och alla af Ylva Karlsson og Sara Lundberg (ill.). Billedbog, Rabén & Sjögr…De afghanska sönerna af Elin Persson. Ungdomsbog, Bonnier Carlsen, 2020.

Åland

Nattexpressen af Karin Erlandsson og Peter Bergting (ill.) Ungdomsroman, Schild…

Frem mod prisoverrækkelsesfesten vil vi her på TENTA bringe omtaler af de nominerede værker.

Bag disse omtaler står TENTAs skribent, Adam Salamon.