Nyhed Pressefoto 11 april, 2023
Pressefoto

Nyhed: De danske nominerede til Børne- og Ungdomslitteraturprisen 2023

Prisoverrækkelse
Bøgerne “Frank mig her” og “Tænk ikke på mig” er Danmarks bidrag til Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris 2023.

I år er 14 nordiske billedbøger, børnebøger og ungdomsromaner nomineret til Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris 2023. Det er de nationale medlemmer af bedømmelsesudvalget for Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris, som har indstillet værkerne.

“Årets nominerede værker byder både på tidløse og livsbekræftende eventyr, hvor mangfoldigheden ikke et budskab i sig selv, men blot et vilkår, som styrker fortællingens troværdighed”, skriver Nordisk Råd på deres hjemmeside.

Frank mig her er Line-Maria Lång, Karen Vad Bruun og illustreret af Cato Thau-Jensen og udgivet på Forlaget Vild Maskine efter i 2019 at have indtaget 2. pladsen i Grundtvigsk Forums børnelitteraturkonkurrence for nyskrevet LGBT-litteratur.

“Den hvide middelklassefamilie med mor, far og to børn fylder ganske meget i dansk børnelitteratur Og selv om der efterhånden er flere bøger om og med udgangspunkt i skilsmissefamilier og sammenbragte familier, er regnbuefamilier fortsat et særsyn. Her er mangfoldigheden ikke et budskab i sig selv, men blot et vilkår, som styrker historiens troværdighed. Det er en fortælling om at acceptere familieudvidelser og give efter for noget, som faktisk er ganske rart – fx at der kan være virkelig meget Lego (og vand) i Franks lange sko”, står der i bedømmelsesudvalgets motivation.

Tænk ikke på mig, som er udgivet på Forlaget Gutkind, er skrevet af debutanten Vilma Sandness Johansson, der for nyligt modtog Kulturministeriets Forfatterpris for Børne- og Ungdomsbøger 2023 (hvilket vi har skrevet om her).

“Tænk ikke på mig er en sanselig, hjerteskærende og vigtig ungdomsroman om hovedpersonen Vilma på 13 år, der lige har fået sin første menstruation, samtidig med at hendes mor er blevet erklæret uhelbredelig syg af kræft. Et sted begynder et helt nyt liv, og et andet sted afsluttes et meget før tid. Det sætter en lang række stærke og umiddelbare følelser i gang, som river, rusker og skærer i Vilma det ene øjeblik – og i det næste øjeblik er alting en forunderlig dans, hvor venner, veninder, fester, mulige og umulige kærester giver sig til kende i en typisk teenagereufori, hvor ingen følelser er for små”, skriver bedømmelsesudvalget i deres motivation.

Børne- og Ungdomslitteraturprisen blev første gang uddelt i 2013. Prisen er et resultat af de nordiske kulturministres ønske om at styrke og fremhæve børne- og ungdomslitteraturen i Norden. Børne- og Ungdomsprisen gives til et skønlitterært værk for børn og unge skrevet på et af de nordiske sprog. Vinderen bliver honoreret med 300.000 danske kroner.

Vinderen offentliggøres d. 31. oktober 2023 i Oslo. Da uddeles også andre af Nordisk Råds priser.